چیپ تونر کارتریج چیست؟

چیپست کارتریج پرینتر قطعه یا تراشه‌ای الکترونیکی و حساس است که از چندین خازن، ترانزیستور و مقاومت تشکیل شده است. این تراشه در کارتریج دستگاه کپی قرار داده می‌شود و ابعاد آن از حدود یک اینچ تا یک سانتی‌متر متفاوت است. این قطعه به قدری حساس است که می‌توان گفت در هر میلی‌متر آن چندین قطعه الکترونیکی دیگر قرار دارد. وظیفه این قطعه شمردن تعداد صفحاتی که توسط دستگاه چاپگر، چاپ شده است. در ضمن دیگر وظیفه آن مراقبت از سلامت کارتریج است و در صورتی که کارتریج قدرت اولیه چاپ خود را از دست داده باشد و یا خراب شده باشد، خطایی را روی صفحه نمایش چاپگر نشان می‌دهد.

عملکرد چیپ تونر کارتریج

گفتیم وظیفه چیپ گزارش میزان صفحات چاپ شده و تونر دستگاه کپی موجود در کارتریج است. چیپ این کار را با پیگیری میزان تونر موجود در کارتریج انجام می‌دهد. تولیدکننده با توجه به نوع دستگاه اعداد استانداردی را برای چاپ کارتریج تعریف می‌کنند و در صورتی که تعداد برگه‌های چاپ شده این استاندارد را رد کرده باشد، باید کارتریج تعویض شود. از آنجایی که هیچ سنسوری در داخل کارتریج نصب نشده است؛ میزان تونر موجود در کارتریج را تنها با شمارش تعداد برگه‌های چاپ شده می‌توان تخمین زد. این چیپست که با مکانیسم شمارش معکوس فعالیت می‌کند زمانی هشدار اعلام می‌کند که عدد آن به کمتر از 10 برسد. اعلام هشدار نیز در دستگاه‌های امروزی توسط آلارم روی صفحه نمایش انجام می‌شود.

یکی دیگر مزایای نصب چیپ روی کارتریج زمانی مشخص می‌شود که شما کارتریج یک دستگاه را جدا کرده و برای استفاده به دستگاه دیگری متصل نمایید. در این مواقع چیپست تعداد برگه‌های قابل چاپ را به دستگاه دوم گزارش می‌دهد.

انواع چیپست کارتریج

چیپ تونر کارتریج را بر اساس کاربرد به 4 دسته تقسیم می‌کنند که شامل موارد زیر می‌شود:

  • چیپست کارتریج رنگی

این مدل چیپست در دستگاه‌هایی که چاپگر رنگی کارایی دارد. هر کدام از رنگ‌های اصلی که در کارتریج مخصوص به خود قرار دارد دارای یک چیپست مخصوص به خود هستند.

  • چیپست کارتریج سیاه و سفید

این چیپست برای دستگاه‌های چاپگر سیاه و سفید کارایی دارد. اصولاً این مدل‌ها تعداد چاپ بیشتری را ساپورت می‌کنند.

  • چیپست کارتریج جوهری

این چیپست در دستگاه‌های جوهر افشان استفاده می‌شود. همان‌طور که می‌دانید این دستگاه‌ها از جوهر مایع به جای تونر پودری بهره می‌برند.

  • چیپست نیم کاست درام

چیپست درام نیز برای کارتریج‌های درام و به صورت تکی استفاده می‌شود.

 ریست چیپ کارتریج

بعضی از انواع چیپست قابلیت ریست کردن دارند. در نتیجه نیاز به تعویض چیپست نیست بلکه با هر بار شارژ کارتریج، چیپست به صورت دستی ریست شده و امکان مجدد استفاده شدن از کارتریج را می‌دهد. اما دقت داشته باشید این کار نیاز به تخصص و مهارت دارد و هر فرد تازه کاری نمی‌توانید این کار را انجام دهد. امروزه اغلب دستگاه‌های چاپگر این امکان را به شما می‌دهند که با ریست کردن چیپست، به صورت چندباره از کارتریج استفاده نمایید.

 تعویض چیپ کارتریج

برای تعویض چیپست بهتر است مراحل زیر را طی نمایید:

  1. در ابتدا مدل دستگاه را بررسی کرده و مطمئن شوید که دستگاه شما قابلیت شارژ کارتریج را فراهم می‌کند یا نه؟
  2. در صورتی که چیپست دستگاه شما قابلیت ریست شدن داشته باشد برای شارژ مجدد کارتریج نیاز به تعویض این قطعه نخواهد بود؛ مگر اینکه چیپ خراب شده باشد.
  3. اما در صورتی که چیپ این امکان را نداشته باشد؛ برای شارژ کارتریج باید این قطعه را تعویض نمایید.
  4. مطمئن شوید که چیپ خریداری شده با دستگاه شما مطابقت داشته باشد.
  5. دستگاه را خاموش کرده، از برق بکشید و کارتریج آن را خارج کنید
  6. چیپ تونر موجود را از روی کارتریج برداشته و مورد جدید را جایگزین آ« نمایید.
  7. کارتریج را با چیپ جدید در دستگاه چاپگر نصب کنید و درپوش آن را ببندید.
  8. دستگاه را مجدد به برق متصل نمایید و منتظر باشید که چراغ وضعیت چاپگر سبز رنگ شود. حال می‌توانید از انجام درست مراحل بالا مطمئن شوید.

با اینکه مراحل گفته شده در بالا ساده به نظر می‌رسد اما اگر مهارتی در این کار ندارید بهتر است این مهم را به فرد کاردان بسپارید.

خطای چیپست کارتریج تونر و راه حل آن

گاهی از پر بودن کارتریج مطمئن هستید؛ یا بهتر بگوییم به تازگی کارتریج را شارژ کرده‌اید اما بعد از قرار دادن کارتریج در جای خود، اروری روی صفحه نمایش مشاهده می‌کنید که از خالی بودن کارتریج حکایت دارد. در این موارد دستگاه شما نتوانسته است که چیپست کارتریج را تشخیص دهد. در این مواقع یکی از مشکلات زیر رخ داده است:

  • چیپست کارتریج جدید مناسب با دستگاه نیست
  • چیپ به درستی نصب نشده است
  • در زمان نصب مجدد کارتریج و یا جدا کردن آن دستگاه را خاموش نکرده‌اید
  • کارتریج را به درستی در جای خود چفت نکرده‌اید
  • در زمان برداشتن و یا گذاشتن کارتریج به چیپ آسیب وارد کرده‌اید

در صورت بروز چنین مشکلاتی پیشنهاد می‌کنیم ابتدا دستگاه را یکبار خاموش و بعد از چند ثانیه روشن کنید. در صورت حل نشدن مشکل، کارتریج را خارج کرده و با حوصله و دقت دوباره در جای خود قرار دهید. اگر مشکل رفع نشد بهتر است با فردی که کارتریج شما را پر کرده تماس حاصل نمایید و از علت مشکل جویا شوید. در این مواقع به احتمال زیاد نیاز به تعویض چیپ وجود داشته باشد.

کلام آخر

در این مقاله تلاش شد چیپ کارتریج معرفی شده و عملکرد آن توضیح داده شود. این قطعه نمایش‌دهنده میزان تونر مصرفی در کارتریج است و عملکرد آن با شمارش تعداد برگه‌های چاپ شده انجام می‌شود. در صورت تمایل به خرید انواع چیپ دستگاه‌های چاپگر پیشنهاد می‌کنیم به فروشگاه اینترنتی تهران کونیکا مراجعه نمایید. در این مجموعه می‌توان انواع قطعات الکترونیک از جمله انواع تونر، کارتریج و بلید دستگاه کپی برندهای مختلف چاپگر را تهیه نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *